Hvad er andropause?

For både mænd og kvinder gælder, at der sker et fald i kønshormonerne med alderen. Hos kvinder i overgangsalderen falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen temmelig brat. Mænd oplever et fald i produktionen af det mandlige kønshormon testosteron, men det sker mere gradvist over en periode på 5-10 år. Andropausen sætter typisk ind fra midten af 40’erne til slutningen af 50’erne, men det kan variere fra person til person.

Testosteronniveauet hos mænd varierer fra naturens side meget, og faldet i testosteron-produktionen påvirker mænd forskelligt

Når testosteron-niveauet falder

Det dalende testosteron-niveau kan give fysiske og følelsesmæssige gener for nogle mænd. Testosteronniveauet hos mænd varierer fra naturens side meget, og faldet i testosteron-produktionen påvirker mænd forskelligt. Nogle oplever betydelige fysiske og følelsesmæssige gener, mens andre ikke er generet af det.

Symptomer på et faldende testosteron-niveau

  • Nedsat seksuel lyst og evt. rejsningsproblemer (erektil dysfunktion)
  • En følelse af vedvarende træthed
  • Mindre energi
  • Hårtab
  • Vægtøgning, især omkring maven
  • Tab af muskelstyrke og muskelmasse
  • Nedsat fysisk formåen
  • Humørsvingninger med øget irritabilitet, depression og angst
  • Vanskeligheder med at falde i søvn eller hyppige opvågninger
  • Problemer med hukommelse og koncentration

Sekundær hypogonadisme

Hos nogle mænd falder testosteronniveauet til under normalområdet, og der kan være tale om en tilstand, som hedder sekundær hypogonadisme. Hypogonadisme er et andet ord for nedsat produktion af testosteron. Testiklerne, som også kaldes gonaderne, producerer langt størstedelen af det mandlige kønshormon testosteron. Dannelsen af testosteron i testiklerne bliver reguleret af det luteiniserende hormon (LH-hormonet), der produceres i hypofysen i hjernen.

Der kan være forskellige årsager til hypogonadisme. Primær hypogonadisme skyldes en fejl i testiklerne, mens sekundær hypogonadisme skyldes en fejl i hypofysen i hjernen.

Sekundær hypogonadisme kan skyldes infektioner, svulster, fejlernæring, anoreksi, doping, behandling med morfinpræparater eller kronisk sygdom.

Hvis du er i tvivl, om du har så lavt testosteron-niveau, at der er tale om hypogonadisme, kan du blive undersøgt af en speciallæge

Testosteronbehandling af hypogonadisme

Hvis du er i tvivl, om du har så lavt testosteron-niveau, at der er tale om hypogonadisme, kan du blive undersøgt af en speciallæge. Lægen vil spørge ind til din sygehistorie og hvilke symptomer du oplever, undersøge dig og måle dit testosteron-niveau.

Hvis lægen stiller diagnosen hypogonadisme, er behandlingen at tilføre kroppen de hormoner (testosteron), der er for lidt af. Testosteron kan gives som en gel, der smøres på huden, som en injektion i en muskel eller som kapsler, der sluges. Læs mere om behandlingen her. Det er vigtigt at sikre, at du ikke har nogen sygdomme, der taler imod behandling med testosteron (fx prostatakræft, leverkræft og i nogle tilfælde hjerte-, lever- eller nyreinsufficiens, iskæmisk hjertesygdom eller hypertension).

Testosteronbehandling øger ikke risikoen for hjertesygdom

Det har været diskuteret, om behandling med testosteron kan have konsekvenser for hjertet. Studier har dog vist, at testosteronbehandling ikke øger risikoen for hjerteanfald eller andre problemer med hjerte og blodkar.

En metaanalyse af kliniske studier har ikke fundet forskel i dødelighed, ny kardiovaskulær sygdom eller øget forekomst af prostatakræft. Et stort dobbeltblindet randomiseret studie, som inkluderede over 5000 mænd i alderen 45-80 år, har vist, at testosteronbehandling ikke øger risikoen for hjerteanfald eller andre problemer med hjerte og blodkar.

Gode råd til, hvad du selv kan gøre

Faldende testosteron-niveau er en naturlig del af aldringsprocessen. Alle mænd vil opleve et fald i deres testosteron-niveau, men symptomerne kan variere meget fra mand til mand. Der er imidlertid også andre faktorer, der påvirker andropausen, og dermed også flere måder, hvorpå du selv kan lindre dine symptomer:

Livsstilsændringer

  • Kost – spis sundt og varieret med masser af grønsager, frugt, fuldkorn og magre proteiner. Undgå for meget sukker og forarbejdede fødevarer.
  • Motion – vær fysisk aktiv i din hverdag. Det kan hjælpe med at opretholde muskelmasse, øge dit energiniveau og forbedre humøret.
  • Søvn – sørg for en god nattesøvn ved at skabe en regelmæssig søvnrutine og behagelige, rolige omgivelser.
  • Pas på din vægt – overvægt og fedme kan også påvirke kroppens hormonbalance, og især fedt rundt om maven er forbundet med en øget risiko for flere sygdomme. Det er derfor en god idé at være opmærksom på din vægt og fedtfordeling.
  • Mindfulness og meditation – brug teknikker, der kan hjælpe dig med at reducere stress og forbedre dit generelle velbefindende

Tal med andre

  • Støttegrupper – at deltage i støttegrupper kan give et fællesskab og en følelse af, at man ikke er alene om at opleve disse forandringer.
  • Kommunikation – tal åbent med din partner og eventuelt din familie om de symptomer, du oplever. Det kan både styrke jeres forhold og mindske følelsen af, at du sidder alene med problemet.
  • Terapi – nogle synes, at det kan være nyttigt at tale med en terapeut for at håndtere de følelsesmæssige udfordringer, der kan følge med faldende testosteron-niveau.

Oplever du gener, som kan skyldes faldende testosteron-niveau, og vil du gerne høre, om hormonbehandling kan være relevant for dig. Så er du meget velkommen til at kontakte klinikken